Hakkımda

Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Kuleli Köyü’nde 01. 01. 1959’da doğdum. Çocukluğum ve ilkokul yıllarım bu köyde geçti.

Ortaokulu Babaeski’de, liseyi yaşamımın çok şeyini borçlu olduğum İstanbul’da Bakırköy Lisesi’nde okudum. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1983’te mezun olduktan sonra Trabzon’da yedek subay olarak 16 ay askerlik görevimi yaptım.

1985’te Nevşehir’de öğretmenliğe başladım. İki yıl Milli Eğitim’de çalıştıktan sonra, istifa ettim ve özel dershanelerde görev aldım. Bir yandan da çeşitli edebiyat dergilerine edebiyata yönelik değerlendirme ve eleştiri yazıları yazdım.

İsmet Arslan ve Aydın Doğan’la Yaba Yılları

1981’den 1993 yılına dek Yaba Edebiyat dergisi Yazı İşlerini yönettim. 1995’te Yaba Yayınlarından çıkan Yanıtlarıyla (Söyleşiler) adlı kitap nedeniyle TMK 8-1. Madde ile yargılandım ve 2 yıl ağır hapis ve 250 000 TL ağır para cezasına çarptırıldım.

1996’da Mat Fen Yayınları’ndan Türkçe / Edebiyat adlı kitabım yayımlandı. 1997 – 1999 yıllarında TRT 2’de ÖSS ve ÖYS soru çözümü programlarında Türkçe Edebiyat sorularının açıklamasını yaptım. 2000 yılında da üniversite hazırlık kurslarına, Başarı Yayınları’ndan çıkan ÖSS Türkçe ve ÖSS Deneme Sınavları adlı iki kitapla katkıda bulundum. Yine bu arada dört yıl boyunca ÖZDEBİR ve TRT’nin iş birliğiyle hazırlanan ve TRT 4’te yayımlanan Televizyon Dershanesi programında Türkçe dersinin hem senaryosunu yazdım hem de sunumunu yaptım. 

2003’ün ocak ayında tekrar Milli Eğitim Bakanlığı’nda Edebiyat öğretmenliğine döndüm.

2003 – 2004 ‘te ABC Dergisinin yazı ekibinde görev aldım. 2004 – 2005 MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü Kitap yazım komisyonunda dil uzmanı olarak görev yaptım. 2006’da EĞİTEK Açık Öğretim Lisesi 9. Sınıf Dil ve Anlatım Dersi senaryolarını, 2007’de İdea Yayınları’nın Mavi Kedi ilköğretim 2- 5 Türkçe etkinlik dergilerini yazdım.

Ocak – Aralık 2011’de Öğretmen Dünyası dergisi Yayın Kurulu üyesi; Aralık 2011’den Aralık 2013’e Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkan Yardımcısıydım. Aralık 2013’te Ulusal Eğitim Derneği Genel Yazmanı oldum. Aralık 2011’de Öğretmen Dünyası dergisi Yazı İşleri Müdürü oldu. Bu dergide ve zaman zaman Aydınlık gazetesinde eğitim değerlendirme ve edebiyat yazıları yazdım.

2015’te Algoritma Yayınları’nın 9.Sınıf Tüm Dersler kitabının Dil ve Anlatım ile Türk Edebiyatı bölümlerini; DLG Yayıncılık’ın da 11. Sınıf Dil ve Anlatım ile Türk Edebiyatı bölümlerini yazdım.

Öğretmen Dünyası Dergisi Son Sayı Aralık 2019

31 Temmuz 2015’te Millî Eğitim Bakanlığından emekli oldum.

07 Aralık 2019’da yapılan Ulusal Eğitim Derneği 9. Olağan Genel Kurulu’nda dernek yönetimine aday olmayarak Genel Yazmanlık görevimi sonlandırdım. 31 Aralık 2019’da Öğretmen Dünyası dergisinin yayın hayatına son vermesiyle de dergideki Yazı İşleri Müdürlüğüm ve yayın Kurulu Üyeliğim son buldu.

Uzun zamandır aralıklarla sanat edebiyat yazılarımın ve şiirlerimin yayımlandığı İsmet Arslan yönetimindeki aylık Berfin Bahar dergisinde Aralık 2019’dan itibaren düzenli olarak “Sinemada Sanat” ana başlığı altında sanat/edebiyat temalı film incelemelerim ve Dildaş müstear adıyla “Dil Yazıları”m yayımlanmaya başladı.

2020’nin mart ayında “Hayat Sanat Edebiyat” (HAYSANED) adlı blogumu yayımlamaya başladım.

Yaşar Bedri yönetiminde yayımlanan Mortaka dergisinin düzenlediği “Organik Şiire Dahil Olma” başlıklı soruşturmaya 50 şairden biri olarak katıldım. Tartışma metinleri, 2022 Nisan’ında İmgenin Çocukları etiketiyle kitap olarak yayımlandı.

Ağustos 2021’de Milas Belediyesi’nin düzenlediği, ancak orman yangınları nedeniyle 2022 Ağustos’unda yapılabilen Melih Cevdet Anday Sempozyumu’nda “Anday Şiirinin Grameri” başlıklı bildiriyi sundum. Bildiri, Halim Şafak Şanlıdağ’ın hazırladığı ve Nisan 2022’de yayımlanan “Melih Cevdet Anday: Rahatı Kaçan Ağaç” başlıklı kitapta yer aldı.

Sosyalist Cumhuriyet Partisi Kurucu Genel Başkanı Mehmet Bedri Gültekin’in önerisiyle Mart 2022’de aylık Bilim ve Sosyalizm dergisinin 17 sayı dijital, Ocak 2024’ten itibaren de 7 sayı matbu yayınında Yayın Kurulu üyesi ve Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptım. Derginin matbu 7. sayısından sonra, SCP Başkanlık Kurulu’nun dergi periyodunu iki aya çıkarması ve karar merkeziyle görev bilincimin, iş yapma biçimimin uyuşmaması nedeniyle Yayın Kurulu Üyeliğimden ve Genel Yayın Yönetmenliği görevimden ayrıldım.

Öğretmen Dünyası dergisinin son 3,5 yılında düzenli olarak aylık aralıklarla, Sinemada Eğitim üst başlığı altında ve İlkyaz Avan takma adıyla yazdığım eğitim temalı film inceleme yazılarımı, gözden geçitrilmiş ve güncelenmiş biçimde Ocak 2024’te Karina Yayınları etiketiyle yayımladım.