Kapitalizmin “Eşitsizlik Virüsü”

Londra merkezli uluslararası insani yardım örgütü Oxfam, eskilerin deyişiyle malumu ilam etti, yani bilineni bildirdi: “Korona virüsü pandemisi dünya çapında ekonomik eşitsizliği büyüttü.”

Okumaya devam et “Kapitalizmin “Eşitsizlik Virüsü””

İstatistik

Gezegenimiz derin bir krizin içinde. Uzmanlar, sorunları, kısa, orta ve uzun vadeli diye adlandırıyorlar; çözümleri de öyle, kısa, orta ve uzun vadeli oluyor. 2021’in dünya genelinde kısa, orta ve uzun vadeli sorunları sırasıyla şöyle listeleniyor: Pandemi, ekonomi ve iklim sorunu. Bu çerçevede bütün planlamalar istatistiklere dayanılarak yapılıyor. İstatistiklerse onları elinde tutanlarca yorumlanıp şekillendiriliyor. Sayılar buna elverişli, neredeyse şiir gibi, okuyana göre anlam kazanıyor. Gelin, o sayıları birlikte okuyalım.

Okumaya devam et “İstatistik”

Karanlığın İçinden

Mucize İşçi

Sizi 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası‘nda onların dünyasını yakından izlemeye çağırdığım bu yazının paradoksunu görmezden gelmeniz dileğiyle…

Okumaya devam et “Karanlığın İçinden”

Şiirsizlik Kötü Olacak!

Yaşar Bedri Özdemir yönetiminde e-dergi formatında yayımlanan “şiir, kent kültürü, sinema” dergisi MorTaka‘nın 22. sayısında (Ocak-Şubat 2021) soruşturma dosyasının konusu “Organik Şiire Dahil Olmanın Sancısı” idi. Dergi sordu:

1. Şiir neyi anlatır? Şairin sezgisi ve dilin gücü bu anlatıyı nasıl besler? 2. Şiirimizin güncel sorunları nelerdir? 3. Değişimin şiiri; şiirin değişimi tanımı neyi çağrıştırıyor? Genç kuşağın ayak seslerine zarınızı atıyor musunuz? 4. Bir şairimiz şiiri: “çağdaş hurafe” olarak tanımlıyordu. Sonradanlığı, aklı zorlayan aykırılığı, garip şeyleri, protest ve rasyonel olanı hatta GDO’lu kurguları, deneysel şiiri nasıl değerlendiriyorsunuz? 5. Bir zihinsel maluliyet örneği: Kavram kargaşası mı, imge kargaşası mı? 

Yanıtladık:

Okumaya devam et “Şiirsizlik Kötü Olacak!”