Londra merkezli uluslararası insani yardım örgütü Oxfam, eskilerin deyişiyle malumu ilam etti, yani bilineni bildirdi: “Korona virüsü pandemisi dünya çapında ekonomik eşitsizliği büyüttü.”
Okumaya devam et “Kapitalizmin “Eşitsizlik Virüsü””Ay: Ocak 2021
İstatistik
Gezegenimiz derin bir krizin içinde. Uzmanlar, sorunları, kısa, orta ve uzun vadeli diye adlandırıyorlar; çözümleri de öyle, kısa, orta ve uzun vadeli oluyor. 2021’in dünya genelinde kısa, orta ve uzun vadeli sorunları sırasıyla şöyle listeleniyor: Pandemi, ekonomi ve iklim sorunu. Bu çerçevede bütün planlamalar istatistiklere dayanılarak yapılıyor. İstatistiklerse onları elinde tutanlarca yorumlanıp şekillendiriliyor. Sayılar buna elverişli, neredeyse şiir gibi, okuyana göre anlam kazanıyor. Gelin, o sayıları birlikte okuyalım.
Okumaya devam et “İstatistik”Karanlığın İçinden
Mucize İşçi
Sizi 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası‘nda onların dünyasını yakından izlemeye çağırdığım bu yazının paradoksunu görmezden gelmeniz dileğiyle…
Okumaya devam et “Karanlığın İçinden”Cemal Süreya Şiirinde Sürgün Arketipi
Yokluğunun 31. Yılı
"Biliyorsun ben hangi şehirdeysem
Yalnızlığın başkenti orası"
Okumaya devam et “Cemal Süreya Şiirinde Sürgün Arketipi” Şiirsizlik Kötü Olacak!
Yaşar Bedri Özdemir yönetiminde e-dergi formatında yayımlanan “şiir, kent kültürü, sinema” dergisi MorTaka‘nın 22. sayısında (Ocak-Şubat 2021) soruşturma dosyasının konusu “Organik Şiire Dahil Olmanın Sancısı” idi. Dergi sordu:
1. Şiir neyi anlatır? Şairin sezgisi ve dilin gücü bu anlatıyı nasıl besler? 2. Şiirimizin güncel sorunları nelerdir? 3. Değişimin şiiri; şiirin değişimi tanımı neyi çağrıştırıyor? Genç kuşağın ayak seslerine zarınızı atıyor musunuz? 4. Bir şairimiz şiiri: “çağdaş hurafe” olarak tanımlıyordu. Sonradanlığı, aklı zorlayan aykırılığı, garip şeyleri, protest ve rasyonel olanı hatta GDO’lu kurguları, deneysel şiiri nasıl değerlendiriyorsunuz? 5. Bir zihinsel maluliyet örneği: Kavram kargaşası mı, imge kargaşası mı?
Yanıtladık:
Okumaya devam et “Şiirsizlik Kötü Olacak!”