Son Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) verileriyle somutlaştıracak olursak, durum içler acısıdır. Yaklaşık 2.600.000 adayın girdiği YKS’ye göre hiçbir ortaöğretim (lise) öğrencisi, okulundan, hatta ortaokulundan mezun olamıyor! Eğer öğretmenlerimizde yaygın olan merhamet duygusunun nesnel ölçmeye zarar verdiği düşünülerek lise öğrencilerimizin ders geçme sınavlarını ÖSYM yapmış olsaydı, durum 2021 YKS verilerine göre şöyle olacaktı:
Okumaya devam et “Eğitimin ‘5N 1K’si”Ay: Temmuz 2021
Dil ve İdeoloji
Buradan, toplumsal bir iletişim kanalından çok daha fazlası olan dil ile “kitlelere yön vermek amacıyla üretilen veya belli bir toplumsal sistemin anlam, gösterge ve değerler bütünü” demek olan ideoloji arasındaki ilişkiye geçebiliriz.
Okumaya devam et “Dil ve İdeoloji”AYDIN DOĞAN, YABA VE BİR MÜLAKAT
Yaba edebiyat dergisinin ve Yaba Yayınları’nın sahibi Aydın Doğan, Ayşe’nin eşi, Şirin’in babası, benim de 25 yıl öncesindeki 15 yıllık bir zaman diliminde dostumdu, yoldaşımdı. Bu nedenle ölüm haberi yüreğimi diğer birçok ölümden daha fazla titretti! Aydın Doğan öldü, hatıraların yükünden kurtuldu. Biz bir süre daha bu yükü taşıyacağız anlaşılan!
Okumaya devam et “AYDIN DOĞAN, YABA VE BİR MÜLAKAT”Sinemamızın Yunus Emre’leri-2 İÇİMİZDEN BİRİ, AŞKIN SESİ
Önceki yıllarda Yunus Emre’yi ramazandan ramazana anımsayıp elinde kocaman bir değnekle Mecnun misali dağ bayır, çimen çayır dolaştırıp duran TRT, 2021 Yunus Emre Yılı’nda devletin bile değil, hükümetin bir ideolojik aracı olduğunu bir kez daha gösterdi: Tık yok! Koca Yunus’u Osmanlı görmedi, ona sahip çıkmadı; bugünkü takipçileriyse keşke hiç görmeselerdi, öyle bir Yunus Emre çizdiler ki tanıyabilene aşk olsun! Sinemamızın Yunus Emre’lerine devam ediyoruz…
Okumaya devam et “Sinemamızın Yunus Emre’leri-2 İÇİMİZDEN BİRİ, AŞKIN SESİ”Sinemamızın Yunus Emre’leri-1 GÖNÜLLER FATİHİ
İlgili kamu kurumlarımız, 2021 Yunus Emre Yılı’nda “Bizim Yunus”u birkaç kentimizde aydınlatma direklerine astığı dört karışlık flamalarla “anmaya” devam ederken biz de konuya ilişkin çalışmamızı, Yunus’un beyaz perdeye yansıyan suretine bakacağımız iki yazıyla şimdilik noktalıyoruz.
Okumaya devam et “Sinemamızın Yunus Emre’leri-1 GÖNÜLLER FATİHİ”