Doğal, ulusal diller arasındaki etkileşim hızla artıyor, iletişim teknolojilerinin yarattığı olanaklar durmadan çoğalıyor. Duygularımızın ifade biçimleri olan emojiler, ortak bir iletişim aracı arayışında piktografik işleve ulaşmış durumda. Bu arayışlardan, insanlığın o büyük uyumu için dilsel ve giderek kültürel bir zemin çıkar mı?
Okumaya devam et “Ortak Dil Arayışı“Ay: Ocak 2023
Dünyayı Sanatla Değiştirmek
MANİFESTO
Julian Rosefeldt, Manifesto adlı kurgusal belgeselinde 20. yüzyıla ait 60 kadar sanat bildirisini tek bir manifesto haline getiriyor ve bize yüzyılımızın ilk sanat manifestosu olarak, kapitalizmin kültür krizinin yarattığı postmodernist algı manipülasyonunda sanatın vazgeçilmezliğini, toplumsal ve bireysel dönüştürücü etkisini bir kez daha anımsatıyor.
Okumaya devam et “Dünyayı Sanatla Değiştirmek“Türkiyeli Türkçeciler
Google Çeviri’ye bir “Poetry in Turkish” bir de “Turkish Poetry” yazın, aradaki farkı göreceksiniz; ilki “Türkçe şiir”, ikincisi “Türk şiiri” demek. Bir yapay zekâ algoritmasının “bile” yapabildiği bu ayrımın farkında olmadığınız düşünülemez. Öyleyse amaç başka!
Okumaya devam et “Türkiyeli Türkçeciler”Hangi Kültürün Vizyonu?
Yenilenme ve ilerleme modernizmin bize bıraktığı en köklü mirastır. Türkiye, buradan aşama aşama gerçekleştireceği devrimsel dönüşümlerle yüz yıl önce inşa ettiği bağımsızlıkçı bir siyaseti, halkçı bir ekonomiyi ve aydınlanmacı bir kültürü, bugünün dünya koşullarından ve yaşadığı yüzyıllık bir deneyimden öğrenerek yeniden kurabilir. Çünkü kapitalizm krizde…
Okumaya devam et “Hangi Kültürün Vizyonu?“Son Bir Saniye
Bu yazı, yılın o son bir saniyesini uzatıp o süre içinde dünden yarına çizgisel bir akışta algıladığımız “zaman”, “değişim” ve “entropi” üzerine düşündüklerime dairdir. Peki, fen bilimlerine ait bir yasa, sosyal bilimler için de geçerli olabilir mi? Örneğin yerçekimi gibi fizikî evrene ait bir yasayı, toplumsal gelişmeleri açıklamak için de kullanabilir miyiz? Denemeye değer…
Okumaya devam et “Son Bir Saniye“