Bir Çocuğun Soruları

kime sorsam susuyor
benimle büyüyor soru,
dizlerim yara bere
koşarken çocukluğumu:
aynı başladığı halde
neden farklı herkesin
herkesten yolculuğu?

anneme dedim: anne
niçin korkar krallar,
neden kuş uykuları,
kalın yüksek duvarlı
sarayların içinde,
emirlerinde bu kadar
askerler varken hem de?

benim babam fabrikada
bir masal kahramanı.
ter döker nakış nakış
kumaş kumaş düş diker.
neden giyemez bilmem,
bayramdan bayrama olsun
diktiği pantalonu?

öğretmenime göre biz
geleceğiyiz ülkemizin,
ağacın dalı gibi
ya da tomurcuğu çiçeğin
peki ama öğretmenim
kökümüze su verecek
bizim bugünümüz kim?

doktor derin nefes al,
fotoğrafçı tut diyor.
şair imgeleriyle
arıyor içimdekini,
bir bilsem bir anlasam:
kim bulup çıkaracak
düşümdeki dikeni?

Çocuk (H)aklı

Küçük Prens / Le Petit Prince

Fransız pilot, yazar ve şair Antoine de Saint-Exupéry, 6 Nisan 1943’te dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından birini yayımladı: Küçük Prens. Bir çocuğun gözünden yetişkinlerin dünyasına bakan yapıt, bugüne kadar 210 farklı dil ve lehçeye çevrildi. Opera, tiyatro ve şarkılara esin kaynağı olan hikâyenin, 12 sinema uyarlamasından biri Mark Osborn’un uzun metraj animasyonu. Çocukların Bayramı’nda, çocuklardan öğrenme deneyimi…

Okumaya devam et “Çocuk (H)aklı”

Toprağın Çocukları

Köy Enstitülerinin 82. yılı

Cumhuriyet aydınlanmasının eğitim atılımı olan Köy Enstitülerini 82. kuruluş yılında, değerbilir yönetmen Ali Adnan Özgür’ün, 2012 yapımı Toprağın Çocukları filmiyle selamlıyoruz. Çağdaş dünyanın eğitim alanında düştüğü her çıkmazda sarıldığı ve sarılacağı, “iş için, iş içinde eğitim” ilkesinin uygulandığı özgün bir eğitim deneyimiydi onlar; bugünün dört duvar arasına sıkışmış sistemine itirazları ve önerileri var!

Okumaya devam et “Toprağın Çocukları”

Dillerin Doğuşu

“Yaprak kımıldatmadan” atlattığımız 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı, “Medyada Doğru Türkçe Kullanımı” için düzenlenen “görkemli bir ödül töreniyle” kapandı! Cumhurbaşkanı, törende yaptığı konuşmada “İslam başta olmak üzere bütün hak dinler, dilin insana Yüce Yaratıcı tarafından öğretildiğini bildirirler. Rahman Suresi’nde Rabbimizin insana düşünmeyi ve konuşmayı, Bakara Suresi’nde de Hazreti Âdem’e bütün varlıkların isimlerini öğrettiği buyurulmaktadır.” dedi.

Okumaya devam et “Dillerin Doğuşu”

Kazanmak ve Kaybetmek Üzerine

TAARE ZAMEEN PAR

Mayısı gençlere kaptırdıklarından olmalı, nisan ayı en çok çocuklara yakışıyor. Çocuk Günü, Çocuk Haftası değil, Çocuk Ayı olmalı nisan! Şiirde, romanda, sinemada… dünyanın aynasında hüzünleri neşeleriyle, benzerlikleri farklılıklarıyla hep onlar var; yarışmacı/rekabetçi eğitim sistemlerinin odağında da. Çocukları “kazanmak”, “kaybetmek” gibi piyasa kavramlarıyla değil; “gelişmek”, “yetişmek” gibi pedagojik kavramlarla düşünmek gerekiyor.

Okumaya devam et “Kazanmak ve Kaybetmek Üzerine”