İyi Bayramlar…

Türk bağımsızlığının ve modernizminin mimarı Mustafa Kemal Atatürk’e lanet okuyanlara, güvendikleri dağlara yaslanıp hilafet çığlığı atanlara, abecemizi ve kıyafetimizi beğenmeyenlere, Türkiye’mizin tapusu Lozan’ı çöpe gönderenlere ve bunların yanında zavallı kalan COVID-19’a inat; bağımsız, demokratik ve çağdaş bir Türkiye dileğiyle mutlu ve umutlu bayramlar…

Ziya Selçuk’u Anlama Kılavuzu

Korona saldırmaya devam ediyor ve küresel salgının ulusal yıkımları farklı oluyor. Devlet gibi devleti olan uluslar, virüsle mücadelede kıl kadar yalpalamıyorlar. Bize medyada genellikle yalpalayanlar gösterilip onların haberleri verildiğinden, devletimizin salgınla mücadeledeki başarısını nesnel olarak ölçemiyoruz maalesef.

Okumaya devam et “Ziya Selçuk’u Anlama Kılavuzu”

“Yenisöylem / Çiftdüşün”

Yıllar önce George Orwell’in “1984”ünü okuduğumda irkilmiştim. İrkilmiştim, çünkü bu distopik roman, despotik bir yönetimin, toplumda insanların sürekli ve sistematik bir biçimde gözlenmesini, izlenmesini; hatta düşünme yasağını polis gücüyle nasıl kurumsallaştırdığını anlatıyordu. Roman, Stalin Sovyetler’ine göndermeler yapsa da aslında onun ötesinde bir zamana ve mekâna sesleniyor; tüm totaliter rejimleri bombalıyordu! 

Okumaya devam et ““Yenisöylem / Çiftdüşün””

Türkiye’nin Kuantum Hâli

Fen bilimlerindeki gelişmelerin izini sosyal bilimlerde sürmek, toplumsal olayları anlamamıza yardımcı oluyor.

17-18. yüzyılın ünlü bilgini Isaac Newton’un bilime en büyük katkısı mekanik alanında oldu. Fizik bilimine hareket ve evrensel kütle çekimi yasalarını kazandırdı. Kuvvetin kütle ile ivmenin çarpımına,  etkinin de tepkiye eşit olduğunu söylüyor ve biz bunu mitinglerde deneyimliyorduk! Newton mekaniği, makro ölçekli fiziksel olayları, mühendislik çalışmalarında göz ardı edilebilecek küçüklükte sapmalarla hesaplayabiliyor; bu hesapla, örneğin seçim sonuçlarını -/+2 puan yanılmayla tahmin edebiliyorduk!    

Okumaya devam et “Türkiye’nin Kuantum Hâli”