Tek kelime İtalyanca bilmiyorsunuz ve yine tek kelime Türkçe bilmeyen bir İtalyan’a Türkçe öğreteceksiniz. Başarabilir misiniz? Fransız öğretmen ve eğitim filozofu Joseph Jacotot, tam da bu ‘soru’nun ortaya koyduğu bir ‘sorun’la karşı karşıya kaldı! Tek kelime Flamanca bilmiyordu ve yine tek kelime Fransızca bilmeyen Flaman gençlere Fransızca öğretecekti.
Okumaya devam et “Jacotot, Çin Odası’nda!”Ay: Mayıs 2024
Nuh’un Gemisinden Bandırma Vapuru’na
19 Mayıs 1919’un 105. yılında “istiklal ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşmüş, birinci vazifesi onu muhafaza ve müdafaa etmek olan Türk gençliğinin, içinde bulunacağı vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeden vazifeye atılmak için” Bandırma Vapuru’ndan başka bineceği bir gemi yoktur!
Okumaya devam et “Nuh’un Gemisinden Bandırma Vapuru’na”Öğretmenin Pirus Zaferi
ONE EIGHT SEVEN/187
İstanbul’da disiplin suçları nedeniyle okuldan atılan 17 yaşındaki lise öğrencisinin, okul müdürü İbrahim Oktugan’ı öldürmesi; okul katliamlarında sicili kabarık Amerika’yı ve bu cinayetlerden birine odaklanan, Kevin Hal Reynolds’ın “One Eight Seven” filmini bir kere daha, ama bu kez dikkatle izlememizi gerekli kılıyor; çünkü ABD’nin bu şiddet üreten sosyolojisi, müttefiklerini ve sömürgelerini de etkiliyor.
İbrahim öğretmen için
Okumaya devam et “Öğretmenin Pirus Zaferi”Devlet-Sanat İlişkisi Bağlamında Tarkovski Sineması
IVAN’IN ÇOCUKLUĞU’NDAN KURBAN’A
Hayatlarını ideallerine adayan, inançları için mücadele eden, bu uğurda kendilerini feda edebilen karakterleri gibi Andrey Tarkovski de idealleri için sanatını araçsallaştırmaktan çekinmez. Sosyalist bir sanatçının düşünceleri uğruna mücadele etmesi gibi, o da en iyi bildiği yol olan sinema sanatıyla, insanlığı o büyük uyum dünyasına taşımak için çırpınmıştır diyebiliriz, gönül rahatlığıyla…
Okumaya devam et “Devlet-Sanat İlişkisi Bağlamında Tarkovski Sineması”